Het Vijfde Bedrijf

Amalia van Solms

Frederik Henderik is negenendertig als zijn doodzieke broer Maurits hem aanspoort snel te trouwen. ‘Op ons rust de plicht om het huis van Oranje te laten voortbestaan, bezit verlangt erfgenamen.’ Frederik Hendrik, laat zijn fel bruine ogen op Amalia van Solms vallen, een  gravinnetje en hofdame van de gevluchte koningin Elisabeth. Binnen een mum van tijd ontspint er zich een onstuimige relatie tussen deze twee, beide in vuur en vlam.

Tijdens de Museumnacht brengt Het Vijfde Bedrijf een korte monoloog (20 minuten) van Amalia von Solms.

Naast de liefde tussen haar en Frederik Hendrik zien we hoe Amalia zich vol passie vastbijt aan de opdracht de Oranjes te laten voortbestaan. Van de negen kinderen die er uit hun hartstocht geboren worden, blijven er vier in leven. De oudste is een zoon en de rest allen drie dochters. Als deze de huwbare leeftijd bereiken, zal Amalia als een leeuwin vechten om ook hen de beste partij van Europa te geven.

 

 

Concept, tekst en regie: Hans van den Boom

Spel: Annemarie de Bruijn

Kostuum: Iris Elströdt

Kap en grime: Cynthiavan der Linden

 

Hans van den Boom heeft al eerder in opdracht van Stichting Koninklijk Apeldoorn een monoloog geschreven over Mary Stuart de Tweede. Deze monoloog is verschillende keren door, tevens, Annemarie de Bruijn gespeeld.

Afbeelding