Het Vijfde Bedrijf

Monet en de Blauwe Engel

Kaartverkoop start begin juli

Na het succes van De Dansende Madonna over het leven van Piet Mondriaan strijkt Het Vijfde Bedrijf neer in het Gemeentemuseum. Vijf weekenden gedurende de overzichtstentoonstelling ‘MONET, Tuinen van verbeelding’ zal in de aula de voorstelling ‘Monet en de Blauwe Engel’ te zien zijn. Een 70 minuten durende voorstelling met live muziek over het leven van Claude Monet en zijn blauwe engel, Blanche.

Blanche is de dochter van Monet’s tweede vrouw Alice Hoschedé. Vanaf haar 14de zijn stiefdochter én later schoondochter toen zij trouwde met zijn oudste zoon, Jean.

Monet, 74 jaar, heeft drie jaar geen penseel aangeraakt. Het zijn de drie jaren na de dood van Alice. Wereldberoemd maar apathisch en lethargisch leest hij de 700 liefdesbrieven die er tussen hen zijn uitgewisseld. Frankrijk staat aan de vooravond van een vreselijke ramp, WOI, en dan sterft ook zijn oudste zoon, Jean. Blanche, getrouwd met Jean, blijft als weduwe achter en besluit definitief voor Monet te blijven zorgen.

Vanuit twee perspectieven wordt verteld over de kritieken die Monet zijn hele leven heeft moeten incasseren, hoe hij tegen de stroom in trouw blijft aan het impressionisme, hoe woest hij kon worden door de steeds veranderende weersomstandigheden, hoe hij terechtkomt in een rivaliteit met o.a. de beeldhouwer Rodin en over zijn nietsontziende zelfdestructie. En uiteraard over zijn Tuinen, nu zo dichtbij aanwezig.