Het Vijfde Bedrijf

A toast by Albany

Afbeelding

A Toast by Albany

Een monoloog van 20 minuten die zich, net als 'a toast by Lady Anne', tussen het publiek afspeelt.

Deze monoloog is, zoals bijna al het werk van Het Vijfde Bedrijf, zowel in het Nederlands als het Engels op te voeren en is gebaseerd op wat Shakespeare niet heeft verteld in het originele stuk.

In dit geval vertelt Lord Albany uit King Lear waarom het in zijn geval goed is dat deze nieuwbakken koning geen koningin meer heeft.


The Impromptus

'A toast by Albany' is onderdeel van de Impromptus serie die Het Vijfde Bedrijf voor het The Hague Shakespeare Festival (19 nov - 1 dec 2013) heeft ontwikkeld.

Drie monologen (a toast by Lady Anne, a toast by Albany en Lost in Denmark) en de video-installatie Sorrow in Silence vormden de rode draad door deze eerste editie van dit festival.

In de lijn van de succesvolle solovoorstelling Lady M. gaat het ook in deze performances om dat wat niet gezegd wordt in het originele werk van Shakespeare. Hamlet, Richard III, King Lear, Othello en het sonnet 'a Lovers complaint' komen allen aan bod, live en op film.

Lady Anne (Richard III) en Albany (King Lear) die los van elkaar van zich laten horen en een toast uitbrengen op hun verachtelijke wederhelft. In Lost in Denmark neemt Annemarie de Bruijn u als Deense detective mee in haar zoektocht naar Hamlet. En in de video-installatie Sorrow in Silence bent u getuige van de stille tranen van een moeder (Richard III), een goede vriend (Othello) en een jong meisje (sonnet 'A lovers Complaint').   

Te samen een kakofonie aan stemmen die door gonzen in het werk van Shakespeare maar die op de achtergrond blijven. Wij laten u middels ons werk tussen de regels doorlezen.