Het Vijfde Bedrijf

Lady M.

In deze tragikomische solo geeft Annemarie de Bruijn een bijrol uit Macbeth de hoofdrol waar ze recht op heeft. 

Schotland is in oorlog. Bloedige veldslagen zijn aan de gang en terwijl de dienstmeid met afvaltonnen op haar rug over de binnenplaats zeult, krijgen de grote oorlogshelden, Macbeth en Banquo, op een open veld drie heksen horen voorspelt dat Macbeth koning zal worden en Banquo koningskinderen zal verwekken. De nobele strijders worden als overwinnaars onthaald op het kasteel en zij, de dienstmeid, staat te bewonderen hoe perfect ze het bed voor koning Duncan heeft opgemaakt. En hoewel de moord op koning Duncan die nacht, Macbeth op de troon zet en het een promotie tot hofdame voor haar betekent is zij niet te spreken over de rol die Shakespeare haar heeft toebedeeld.

Shakespeare heeft haar tekort gedaan. Pas in het vijfde bedrijf laat hij haar aan het woord en geeft haar vijftien zinnen. Dat is 't! En dat terwijl deze nieuwbakken hofdame juist diegene is die haarfijn weet wat er zich allemaal voor onsmakelijks heeft afgespeeld ten tijde van Macbeth. Ze is door Shakespeare zo goed als geschrapt. "terwijl mijn rol van grotere waarde is geweest." Maar vanavond staat ze alleen op het toneel en niemand die haar nu nog over het hoofd zal zien.

In Lady M draait het nou eens niet om de koningen en koninginnen maar om de gewone mens, de bijrollen die gewoon hun werk doen zonder opgemerkt te worden. "Ik doe dit voor álle bijrollen!" Annemarie de Bruijn maakt van één van grootste tragedies van Shakespeare een ware komedie. En alles blijkt dus net even anders gegaan dan wij altijd hebben begrepen van de grote toneelschrijver himself.