Het Vijfde Bedrijf

Cassandra

Bert Jansma

Theaterrecensent

Annemarie de Bruijn liet in haar eerdere solo ‘Lady M.’ al zien hoe ze op een originele en geestige manier een vrouwenrol uit de coulissen van de literatuur levend wist te maken.

Toen was het de hofdame van Lady Macbeth, met ‘Cassandra’ haalt de actrice de figuur van de zieneres-die-niet-geloofd wordt uit de klassieke teksten van Euripides (‘Trojaanse vrouwen’) en Ayschylos.

Maar in haar tweede solo-voorstelling ‘Cassandra’  gaat ze verder: ze confronteert de profetes met de vooruitziende blik met andere tragische vrouwenfiguren uit het theater van later. Uit Tsjechov, Ibsen, Shakespeare en Hugo Claus komen de heldinnen voorbij en Cassandra wéét wat er fout met die vrouwen en meisjes zal gaan. Waar er verkeerde keuzes gemaakt zullen worden. En wanneer ze in haar eigen bestaan haar dood (en van haar minnaar Agamemnoon) voorziet, kan ook zij niet vluchten voor haar noodlot.

Met een aantal kostuumwisselingen, mooi en effectief gebruik van licht, muziek en decorstukken wordt de solo van Annemarie de Bruijn een complete en pakkende theatervertelling waarin ze haar publiek de binnenkant van die vrouwenlevens laat zien. Intelligent en spiritueel, gespeeld met een knipoog van verstandhouding met het publiek.

Met een gedurfde waaier aan gevoelens. Van komische onschuld tot tragiek. Van pijnlijke ironie tot de weemoed van het weten. In ‘Cassandra’ worden met grote speelsheid de ongrijpbare dingen grijpbaar.

Ton van de Langkruis 

Directeur van het internationale literatuurfestival Writers Unlimited

Zelden zie je een actrice die zo intelligent met haar teksten omspringt. Ze is Cassandra, ze speelt Cassandra, ze becommentarieert Cassandra. Ze speelt heel veel Cassandra's.

Met een groot gemak, intelligent en speels springt ze van de ene rol in de andere. En als toeschouwer heb je het gevoel dat ze je met haar en jouw verbeelding in een lunapark laat binnengaan. Behendig spring je met haar mee. En een beetje duizelig nog verlaat je de zaal.

 

Eric Schneider

Acteur

Het is heel knap hoe ze je met krachtig spel meeneemt in deze indrukwekkende solo. Een getalenteerd jong actrice. We gaan nog veel horen van Annemarie de Bruijn.