Het Vijfde Bedrijf

De Dansende Madonna

De Dansende Madonna is met ontzettend veel plezier gemaakt en heeft Mondriaan bij alle makers tot leven gebracht. De levenslust, de liefde, de concentratie en de eeuwige zoektocht naar het nieuwe. Bij deze de harde kern van makers aan het woord over de wijze waarop zij te werk zijn gegaan.

Hans van den Boom

Tekst en regie

Ik heb me vooral laten inspireren door de grote biografieën die er over hem geschreven zijn. Piet leeft voor zijn kunst, het neoplasticisme zou de wereld veranderen, dat was Piet Mondriaans bezielende overtuiging. Daarnaast heb ik me ook laten inspireren door zijn liefdesleven, in mijn tekst komen vier vrouwen aan het woord die belangrijk voor hem zijn geweest, elk op hun beurt proberen ze een plek te vinden in het ‘Bastion’ dat Piet Mondriaan om zich heen gebouwd heeft.

Tijdens mijn bezoek aan het Gemeentemuseum, waar nu zijn atelier nagebouwd is, zag ik hoe belangrijk licht en ruimte voor hem waren. Delen van de tekst spelen zich dan ook af in het atelier, andere stukken beschrijven zijn periode in New York.

En daarnaast is de liefde voor de jazz zo groot geweest, dat is als een rode draad door de voorstelling geweven.

 

Michael Varekamp

Jazz arrangementen en samenstelling

Centraal bij de composities staat de idee om de wereld van Piet Mondriaan te verklanken. Te verklanken via de door hem zo geliefde Jazz. Eerst in Parijs en later op Manhattan smolten kunstenaar, kunst en omgeving op wonderlijke wijze samen tot een geheel. Zo wonderlijk dat er van de kunstenaar in feite geen ander beeld bestaat dan dat van zijn kunst zelf. Alsof Mondriaan persoonlijk oplost in zijn eigen werken. Daaruit vloeit voort dat, als we de ziel van de kunstenaar willen vinden, we ons welhaast letterlijk in zijn werk en dus ook in zijn muziek moeten begeven. Leven en werk van Piet Mondriaan worden gekenmerkt door strakke discipline en de onlosmakelijke verbinding met de schwung van zijn tijd. Ik heb een muzikale sound track gecomponeerd waarin de verwondering en de geestdrift zoals Mondriaan die ervaren heeft tijdens zijn muzikale avonturen, de musici van nu leiden naar nieuwe en onverwachte vergezichten.

Reier Pos

Decor- en lichtontwerp

In een voorstelling over Mondriaan zou het voor de hand liggen om voor het te creëren beeld te kiezen uit zijn rijke en overbekende oeuvre. Gelukkig is theater meer dan het verbeelden van een cliché en probeert het recht te doen aan het verhaal. De vormgeving wil geen vertaling zijn van zijn werk, maar een poging doen om de atmosfeer te creëren waarin zijn werk kon ontstaan en om zo de mens, en kunstenaar, Piet Mondriaan te leren kennen. 

In het beeldconcept van de voorstelling heeft voor mij het innerlijk en het uiterlijk centraal gestaan, het opene en het geslotene: Het opene, de wereld om ons heen, waar je je in beweegt, en het geslotene, de eenzaamheid, en dat wat je onherroepelijk alleen moet doen. Dit waren zeker in het geval van Mondriaan twee gescheiden werelden. De vormgeving (licht en decor) moet samen met de tekst, de muziek en het spel dit beeld compleet maken.

Zijn ‘lichtgevende’ atelier (wat je uit zoveel verhalen hoort) en zijn schilderij ‘evolutie’ zijn absoluut inspiratiebronnen geweest. In zijn New Yorkse periode, waar een gedeelte van de voorstelling afspeelt, wilde ik refereren aan de vernieuwing van de maatschappij en de verdieping in het werk van Mondriaan.

Sarah en Annemarie de Bruijn / Het Vijfde Bedrijf

Initiatiefnemers

Al bijna 10 jaar leiden wij samen het theatergezelschap Het Vijfde Bedrijf. Sarah als zakelijk leider en Annemarie als theatermaker en initiatiefnemer van de voorstellingen. Rode draad in onze producties zijn verhalen die onderbelicht zijn gebleven. In dit Mondriaan-Jaar draait veel om het werk, de nalatenschap, van deze belangwekkende kunstenaar. De hele stad hangt vol met lijnen, vlakken en de kleuren rood, geel en blauw. Het is indrukwekkend dat zijn werk tot op de dag van vandaag door een ieder herkend wordt en nog steeds van belang is. Maar bij ons ontstond direct de nieuwsgierigheid naar dat wat níet onder de aandacht gebracht wordt: hoe zag zijn leven eruit? Wat waren zijn drijfveren? Wie waren zijn liefdes? Met heel veel plezier zijn we dan ook in het leven van Mondriaan gedoken en wij zijn ontzettend trots op dit enorme team van makers en performers die de minder bekende kant van Mondriaan op zo’n mooie manier weten te verbeelden in onze nieuwste productie: De Dansende Madonna.