Het Vijfde Bedrijf

De Dansende Madonna

Afbeelding

Piet Mondriaan

7 maart 1872, Amersfoort - 1 februari 1944, New York 

Piet Mondriaan was een begaafd beeldend kunstenaar, één van de belangrijkste figuren in de kunstgeschiedenis van de 20e eeuw. Hij was een pionier en een van de stichters van de abstracte kunst. De rechte lijnen en rechte hoeken en de primaire kleuren (rood, geel en blauw) in zijn werk zijn wereldberoemd en hebben voor een revolutie gezorgd. Zijn invloed op de hedendaagse vormgeving is wereldwijd en in tal van andere (toegepaste) kunstvormen terug te vinden.

Tot zijn 39ste is hij werkzaam in Nederland waar hij met name bekend staat als landschapschilder. Hij werkt in Amsterdam en omstreken maar trekt er ook vaak op uit naar Domburg of Uden, waar hij met groeiend enthousiasme experimenteert met kleur.

In 1911 gooit hij zijn leven drastisch om. Hij verlaat Amsterdam, verbreekt zijn verloving, brengt zijn werk onder bij vrienden en vertrekt naar Parijs, op zoek naar het nieuwe, in de kunst en het leven. Op dat moment is Parijs het hart van de kunstwereld, hij ontmoet geestverwanten, slaat artistiek nieuwe wegen in en danst nachtenlang op jazz. Hij gaat vanaf dit moment steeds meer zijn eigen weg.

Als de dreiging van de Tweede Wereldoorlog heel Europa in zijn greep houdt vertrekt Mondriaan in 1938 naar London. Na een verblijf van twee jaar, vlucht hij verder, en in een van de laatste konvooien bereikt hij in 1940 New York.

Op dat moment 68  jaar en eindelijk op veilige bodem. New York bevalt hem: gloednieuwe muziek en een bruisend uitgaansleven zorgen voor inspiratie voor weer een nieuwe stap in zijn werk.

Na zijn overlijden in 1944 blijft zijn nieuwste schilderij, Victory Boogie Woogie, onafgemaakt op zijn ezel staan.